Výstava litinových forem ze soukromé sbírky Aleše Fabiána z Hájů u Příbrami.
Ačkoli litina je známá už po staletí, velkou oblibu si v kuchyni získala především koncem 19. století. Litinové nádobí je odolné a dobře rozvádí teplo, proto nedochází tak snadno k připalování. Někdy bývala litina ponechána bez povrchové úpravy, jindy se pro snadnější údržbu zevnitř i zvenčí smaltovala.
Nejčastěji v kuchyních narazíme na bábovky, mezi další tradiční tvary patří i srdce nebo vánočka. Oblíbeným motivem jsou i zvířata. Nejen že se jídlo z takové formy na stole pěkně vyjímalo, ale zároveň to byla pro strávníky indicie, jaké maso najdou uvnitř zapékané paštiky či nákypu.
Litinové formy jsou mezi sběrateli velmi vyhledávané, a přestože jsou i po sto letech od vyrobení plně funkční, častěji než k pečení, slouží dnes jako dekorace.